Zawijas nasutowski
Zawijas nasutowski jest produktem charakterystycznym dla wsi Nasutów wytwarzanym tutaj od lat, nazwa „zawijas nasutowski” kojarzy się z potocznym określeniem przez ludność wiejską zawijania kartoflanego nadzienia w ciasto stąd określenie „zawijas”. Zawijas nasutowski ma kształt prostokąta lub rombu wypełnionego nadzieniem w środku, natomiast z zewnątrz ma kremową, gładką, lśniącą skórkę. Wewnątrz nadzienie o barwie jasnoszarej z widoczną zrumienioną cebulką i śladami pieprzu. Długość ok. 5-6 cm, szerokość 3-4 cm, wysokość 2-3 cm. Smak jest słony, typowy dla ciasta pszennego gotowanego i smażonych placków ziemniaczanych, zapach przyjemny z aromatem smażonej cebuli. Zawijas nasutowski kształtem przypomina pasztecik. produkt przed podaniem jest gotowany w wodzie z olejem, dlatego powierzchnia jest lekko lśniąca.
Z ustnego przekazu najstarszych mieszkańców Nasutowa i okolic dowiadujemy się, że zawijas nasutowski znany był od wielu pokoleń, dowodzą tego badania etnograficzne przeprowadzone przez pracowników Muzeum Wsi Lubelskiej. Natomiast na podstawie zapisków historycznych z drugiej połowy XIX w. dowiadujemy się, że bardzo często na stole pojawiały się potrawy ziemniaczane podawane na różne sposoby, wówczas znany był już nasutowski zawijas, wtedy zwany pirogiem francuskim, a także różnego rodzaju prażuchy, pierogi, pampuchy, tarciuchy z mocką lub polane tylko stopioną słoniną. Zawijasy nasutowskie podaje się jako danie obiadowe łącząc z surówką najlepiej z kapusty kiszonej.
Dom Nasutów
Nasutów 98 A
Tel. 81 756 79 01
www.nasutow.pl