Powyższe rozporządzenie zmienia również zasady bioasekuracji ASF w stadach trzody chlewnej.
Gospodarstwa muszą wdrożyć następujące zasady utrzymania świń (punkty a-h):
a) nie może być bezpośredniego ani pośredniego kontaktu między utrzymywanymi świniami, a innymi świniami utrzymywanymi w innych gospodarstwach (np. zakaz naturalnego krycia loch i loszek przez knura pochodzącego z innego gospodarstwa; nie utrzymywanie własnych świń przez pracowników zatrudnionych spoza fermy obsługujących świnie, materiały paszowe używane w gospodarstwie lub materiał ściółkowy; zakaz pożyczania i przywożenia do okresowego użycia sprzętu i narzędzi służących do obsługi świń z i do innych gospodarstw. Wyjątek stanowiłby specjalistyczny sprzęt i urządzenia niezbędny do użycia w budynkach gdzie przebywają świnie po uprzednio wykonanych zabiegach
czyszczenia i dezynfekcji;
b) nie może być bezpośredniego ani pośredniego kontaktu z dzikami zarówno żywymi, tuszami dzików odstrzelonych lub zwłokami dzików padłych;
c) konieczna jest każdorazowa zmiana obuwia i odzieży roboczej przy wejściu i wyjściu do/z budynku inwentarskiego, w którym przebywają świnie. Należy ustanowić wydzieloną strefę (np. oddzieloną ścianką działową lub ławką), poza którą nie można przemieszczać się bez zmiany odzieży i obuwia;
d) konieczne jest mycie i dezynfekcja rąk oraz dezynfekcja obuwia przy wejściu do pomieszczeń inwentarskich (środki używane do odkażania spełniają wymagania i zarejestrowanych zgodnie z art. 5 ustawy z dnia 9 października 2015 r. o produktach biobójczych);
e) niedopuszczalny jest jakiegokolwiek kontakt z utrzymywanymi świniami przez okres co najmniej przez 48 godzin przez osoby uczestniczące w polowaniu lub odstrzale sanitarnym, na którym pozyskano dziki lub jakiegokolwiek inny kontakt z dzikami, tuszami lub zwłokami dzików;
f) obowiązuje zakaz wstępu nieupoważnionych osób lub wjazdu nieupoważnionych środków transportu do gospodarstwa, w tym do pomieszczeń, w których trzymane są świnie.
g) obowiązuje rejestrowanie wszystkich osób i środków transportu, wkraczających do gospodarstwa, w którym trzymane są świnie (przykłady rejestrów znajdują się na stronie: https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/materialy-pomocnicze-dla-hodowcow-swin
h) pomieszczenia i budynki gospodarstwa, w którym są świnie (1-6):
1) muszą być zbudowane w taki sposób aby żadne inne zwierzęta z zewnątrz nie mogły wejść do budynków lub pomieszczeń, ani mieć kontaktu ze świniami utrzymywanymi w budynku/pomieszczeniu, ich paszą i ściółką.
2) muszą być zaopatrzone w sprzęt umożliwiający wykonanie mycia i dezynfekcji rąk;
3) muszą być zaopatrzone w sprzęt umożliwiać dokonanie mycia i dezynfekcji tych pomieszczeń;
4) muszą posiadać warunki, w postaci wydzielonego miejsca, do zmiany obuwia i odzieży przed wejściem do pomieszczeń, w których trzymane są świnie (np. szatni przepustowej lub miejsca oddzielonego ławką, ścianką działową itp.);
5) muszą posiadać ogrodzenie chroniące pomieszczenia, w których trzymane są świnie oraz budynki, w których przechowywana jest pasza i ściółka. Ściana budynków z odpowiednio zabezpieczonymi otworami okiennymi i nie posiadająca otworów wejściowych/wjazdów do budynku, może stanowić barierę spełniającą wyznaczony cel.
6) hodowca musi wprowadzić tzw. „Plan bezpieczeństwa biologicznego" „zatwierdzony" przez właściwego PLW, uwzględniający profil gospodarstwa i ustawodawstwo krajowe musi być sporządzony dla tych gospodarstw, w których
pracuje minimum jedna osoba z zewnątrz.
„Plan bezpieczeństwa biologicznego" obejmuje co najmniej:
W przypadku nie spełniania wymogów dotyczących ogrodzenia oraz „Planu bezpieczeństwa biologicznego" od dnia 31 października 2021 r. trzoda chlewna nie może być sprzedawana poza obszary objęte ograniczeniami.
Mając na uwadze powyższe proszę o rozpowszechnienie niniejszego pisma wśród hodowców w sposób zwyczajowo przyjęty.
Zastępca Powiatowego Lekarza Weterynarii w Lublinie
Tomasz Brzana