Załącznik II do wyżej zacytowanego rozporządzenia zawiera „Wzmocnione środki bioasekuracji dla zakładów, w których utrzymywane są świnie, znajdujących się w obrębie obszarów objętych ograniczeniami I, II i III”. Szczególnej uwadze jednak Powiatowy Lekarz Weterynarii poleca treści zawarte w pkt 2 załącznika.
Podmioty prowadzące zakłady, w których utrzymywane są świnie, znajdujące się w obrębie obszarów objętych ograniczeniami I, II i III w zainteresowanych państwach członkowskich w przypadku dozwolonych przemieszczeń poza te obszary, zapewniają stosowanie w zakładach, w których utrzymywane są świnie, następujących wzmocnionych środków bioasekuracji:
a) brak bezpośredniego lub pośredniego kontaktu między utrzymywanymi świniami oraz co najmniej:
(i) innymi utrzymywanymi świniami z innych zakładów;
(ii) dzikimi świniami;
b) odpowiednie środki higieniczne, takie jak zmiana odzieży i obuwia przy wchodzeniu do i opuszczaniu pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie;
c) mycie i odkażanie rąk oraz odkażanie obuwia przy wchodzeniu do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie;
d) brak kontaktu z utrzymywanymi świniami przez okres co najmniej 48 godzin po polowaniu na dzikie świnie lub jakimkolwiek innym kontakcie z dzikimi świniami;
e) zakaz wstępu nieupoważnionych osób lub środków transportu do zakładu, w tym do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie;
f) odpowiednie prowadzenie ewidencji osób i środków transportu mających dostęp do zakładu, w którym utrzymywane są świnie;
g) pomieszczenia i budynki zakładu, w którym utrzymywane są świnie, muszą:
(i) być zbudowane w taki sposób, aby żadne inne zwierzęta nie mogły wejść do pomieszczeń i budynków ani mieć kontaktu z utrzymywanymi świniami, ich paszą i materiałem ściółkowym;
(ii) umożliwiać mycie i odkażanie rąk;
(iii) umożliwiać czyszczenie i odkażanie pomieszczeń;
(iv) posiadać odpowiednie warunki do zmiany obuwia i odzieży przy wejściu do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie;
h) posiadać ogrodzenia ochronne co najmniej pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie, oraz budynków, w których przechowuje się paszę i ściółkę;
i) musi istnieć plan bioasekuracji zatwierdzony przez właściwy organ zainteresowanego państwa członkowskiego z uwzględnieniem profilu zakładu i ustawodawstwa krajowego; ten plan bioasekuracji obejmuje co najmniej:
(i) ustanowienie „czystych” i „brudnych” stref dla pracowników, właściwych dla typologii gospodarstw, takich jak przebieralnie, prysznice, jadalnie;
(ii) ustanowienie i, w stosownych przypadkach, przegląd rozwiązań logistycznych dotyczących wprowadzania do zakładu nowych utrzymywanych świń;
(iii) procedury czyszczenia i dezynfekcji obiektów, środków transportu, wyposażenia i higieny personelu;
(iv) przepisy dotyczące żywności dla personelu znajdującego się na miejscu oraz zakaz utrzymywania świń przez personel, tam gdzie jest to istotne i w stosownych przypadkach;
(v) specjalny, powtarzający się program podnoszenia świadomości dla personelu w zakładzie;
(vi) ustanowienie i, w stosownych przypadkach, przegląd rozwiązań logistycznych w celu zapewnienia właściwego rozdzielenia różnych jednostek epidemiologicznych oraz uniknięcia bezpośredniego lub pośredniego kontaktu świń
z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego i innymi jednostkami;
(vii) procedury i instrukcje dotyczące egzekwowania wymogów w zakresie bioasekuracji podczas budowy lub naprawy pomieszczeń lub budynków;
(viii) audyt wewnętrzny lub samoocena w celu egzekwowania środków bioasekuracji.
Z posiadanych obecnie informacji wynika, że w pierwszej fazie, to jest do 31 października 2021 r. tak zwany „Plan bezpieczeństwa biologicznego" „zatwierdzony" przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Lublinie, uwzględniający profil gospodarstwa i ustawodawstwo krajowe musi być wdrożony w gospodarstwach posiadających co najmniej jednego pracownika zewnętrznego. Dla pozostałych gospodarstw termin ten jest ustalony do dnia 31 grudnia 2021 r.
Link do Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) 2021/605 z dnia 7 kwietnia 2021 r.:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32021R0605&qid=1618493029234